Vino sa descoperi alaturi de noi multitudinea de gusturi irezistibile pe care Madeira le pune la dispozitie si surprinde-ti simturile gustative in urmatoara ta vacanta pe insula.

Lasa-te sedus de arta gastronomiei regionale si descopera gusturile unice ale insulei, aromele ei inconfundabile si texturile ei raffinate intr-o experienta culinara de nemaiintalnit. Varietate de resaturante prezente peste tot pe insula pune la dispozitie diferite stiluri gastronomice ce inglobeaza mancare traditionala, fructele de mare, si steakhouse-urile.

balene si delfini in Madeira
18 dishes you absolutely must try during your vacation in madeira island 1

Sursa: Best Madeira

Cunoscuta drept ‘Perla Atlanticului’, Madeira este un superb pradis exotic de la marginea Europei care promite vacante exceptionale ce va vor incanta prin peisajele sale grandioase, clima blanda, atmosfera linistita, traditiile sale colorate si totodata prin gastronomia sa captivanta. Fiind bazata pe traditiile taranesti de alta data, bucataria locala surpinde prin gustul sau bogat ce deriva din utilizarea unor ingrediente proaspete si variate atent pregatite prin metode traditionale, menite sa confere un gust delicios tuturor preparatelor.

Espetada

Iubitorii de carne vor simti ca au pasit in rai, caci in Madeira pot gasi o varietate impresionanata de dish-uri ce au carnea ca ingredient principal. Un astfel de preparat clasic si gustos este chiar Espedata.

Descopera reteta locala

Aceasta delicatesa locala este facuta din bucatele de carne de vita cubulete, frecate bine cu sare si usturoi, intepate pe frigarui speciale din lemn de dafin si perpelite bine pe gratar de lemn sau carbune.

Mod de pregatire espetada

O experienta cu adevarat incatatoare este servirea acestui preparat spectaculos.

Dotate cu mese speciale, majoritatea resturantelor ce se mandresc cu acest preparat pun la dispozitie oaspetilor sai mese ce au incorporate structuri de fier in centru, speciale pentru a atarna si prajii frigaruile. Acesta modalitate de preparare a carnii asigura fragezimea si gustul inconfundabil al preapartului.

Langa acest preparat, localnicii recomanda si ‘Milho Frito’, un preparat traditional ce aduce cu mamaliga.

150cfec9d8aeb2b58239e5235ba770c3

Sursa: Pinterest

Restaurante recomandate

Provenita din orasul Estreito a regiunii Camara de Lobos, Espetada este renumita in aceste parti ale Madeirei pentru gustul original si fragezimea incontestabila data de modul de gatire al preparatului. Cateva restaurante renumite pentru astfel de experiente gastronomice sunt:

Restaurant Polar

Rua do Pico da Torre, nº26

9300-004 Câmara de Lobos,

Portugalia

Facebook

Restaurant Lagar

Estrada João Gonçalves Zarco, nº 478

Câmara de Lobos

Portugalia

Site

Restaurant Santo Antonio

 Estr. João Gonçalves Zarco n 656,

9325-087 Estreito De Câmara,

Portugalia

Site

04Menu05

Carne d Vinha D’Alhos

Continuand aventura culinara bazata pe preparate din carne, Carne de Vinha D’alhos este un alt dish surprinzator prin arome si gust ce atrage atentia gurmanzilor de pretutindeni prin aspectul sau apetisant. Desi acesta este un preparat traditional ce se serveste in mod normal in jurul festivitatilor de Craciun, Madeira a ales sa nu se limiteze doar la sezonul religios si sa-si incante vizitatorii pe tot parcursul anului cu aceasta delicatesa.

Descopera reteta traditionala

Reteta traditionala consta in taiere carnii de porc in cubulete cat mai mici, ce vor fi preparate cu sare si piper si vor fi lasate la marinat cel putin doua zile intr-un amestec imbietor de vin alb, otet, usturoi si frunze de dafin.

Mod de preparare al carnii de Vinha D’Alhos

In momentul servirii, preparatul se prajeste atat in untura cat si in sosul in care a stat la marinat pentru a conferii carnii fragezimea specifica ce vine acompaniata de o explozie de arome si de gusturi.

Restaurante specifice

Desi in mod traditional preparatul este unul de Craciun, acest lucru nu opreste restaurantele locale din a si servii clientii cu astfel de delicatese pe tot parcursul anului. Restaurantele din Funchal, capitala Madeirei, sunt recunoscute pentru acest tip de preparat. Cateva dintre locurile unde puteti descoperii gustul autentic al Carnede Vinha DÁlhos sunt:

Restaurant Cica

Rua Latino Coelho nº38,

9060-155 Funchal,

Portugalia

Trip Advisor

ca3b1eccc0b44331a6120139bb167697

Sursa: Taste Atlas

Sendvisul Prego

Sendvisul Prego este o optiune extraordinar de gustoasa si extrem de populara in Maderia. Gustul delicios si aroma imbietoare, comparata cu simplitatea si usurinta prepararii, au adus faima acestui preparate, devenind unul dintre cele mai cautate preparate stradale.

Descopera reteta locala

Acest sendivs nici ca putea fi mai simplu si mai delicios. Elementul de baza al acestui preparate este Bolo do Caco, painea traditionala a Madeirei care adunce un plus gustul sendvisului. La aceasta specialitate se adauga friptura bine facuta la gratar, se asezoneaza cu salata verde, branza, sunca si rosii.

Mod de pregatire al sendvisului prego

Acest preaparat nu este deloc pretentios iar acesta este unul dintre motivele pentru care si-a si castigat renumele in Madeira. Gustos si satios, sendvisul Prego este un fel de mancare extrem de popular pentru pranz, fiind usor de gasit in majoritatea restaurantelor si tavernelor locale la preturi foarte accesibile. Acesta se serveste fie cu cartofi prajiti, fie cu ou prajit.

prego 1024x745 1

Sursa: Portugalist

Unde sa mananci?

Cum am mai spus, Sendvisul Prego este un preparate extrem de popular in Madeira si de aceea majoritatea restaurantelor si tavernelor locale servesc aceasta mancare delicious de simpla. Una dintre recomandarile noastre este:

Restaurant Ribeiro Frio

 São Roq Faial, Ribeiro Frio,

Ilha Da Madeira,

Portugalia

Trip Advisor

prego 1

Sursa: Taste Atlas

Tocana din Madeira

Continuand experienta noastra gastronomica bazata pe preparate din carne, Cozido Madeirense este o tocanita traditionala mult indragita atat de localnici cat si de vizitatori, care parca nu se mai satura de ea.

portuguese stew table set madeira way 63135056

Reteta traditionala

Acest preparat are un gust bogat si o aroma inconfundabila ce va va maraca cu siguranta gusturile. La baza acestui preparate sta, desigur, carnea de porc, care inca o data este atent pregatita si preparata, fiind lasat la macera cu sare pentru a capata gustul bogat inconfundabil. Celebra tocana este insotita de carnati si legume taiate intreg ce adauga un plus de savoare.

Mod de gatire al tocanei din Madeira

Faimoasa tocana se gateste pe foc de lemne, unde toate ingredientele sunt puse intr-o oala pentru a se amesteca bine toate aromele si pentru a conferi un plus de savoare intregului preparat. Aceasta modalitate de gatire asigura gustul specific al preparatului.

Restaurante specifice

Unul dintre cele mai bune restaurante pentru a gusta acest preparate inconfundabil este Cantinho da Serra, un mic local aflat in Santana.

Restaurant Cantinho da Serra

Estrada do Pico das Pedras  nº57,

9230-107 Santana,

Portugalia 

Facebook

stew

Sursa: Taste Atlas

Picado

Picado este o alta mancare traditionala extrem de simpla si extrem de delicioasa. Acest preparat popular bazat pe carne este considerat o delicatesa in Madeira si tocmai de aceea este atat de frecvent intalnit la majoritatea restaurantelor si tavernelor.

Reteta Locala

Aceasta specialitate este realizata din cubulate taiate micut de fie vita sau vitel, ce sunt puse la macerat cu sare, piper si usturoi zdrobit pentru a prinde gustul specific. Dupa acest process, carnea fezandata se pune la prajit alaturi de bulion, apa ulei de masile si nelipsitul vin morangueior care confera fragezimea carnii o data gatita.

Mod de servire picado

Picado este un preparat traditional ce se serveste, deobicei in grup, la inceputul mesei. Acesta este amplasat in mijloc, pentru a permite tuturor personelor de la masa sa deguste si sa se delecteze cu gustul fin si aromat al carnii.

shutterstock 1680950938 1

Restaurante recomandate

Acesta este un preparat nelipsit din meniul tuturor restaurantelor de pe Insula insa recomandarea noastra pentru cel mai bun Picado este sa incercati urmatoarele restaurante:

Restaurant Beer Garden

Estrada Monumental nº462,

9000-250 Funchal,

Portugalia

Facebook

Restaurant Virgillio

Calhau de Sao Vicente,

9240-018, Sao Vicente,

Portugalia 

Trip Advisor

Restaurant Caravela

Rua ER101 Calhau- Sao Vicente,

9240-221 Madeira,

Portugalia 

Trip Advisor

picado1

Lapas

De la preparatele locale din carne ajungem repede la preparatele specifice din Peste, caci Madeira este, la urma urmei, o insula a vastului ocean Atlantic ceea ce fac ca fructele de mare si pestii sa fie parte integrala din bucataria din Madeira.

grilled limpets madeira 1

Sursa: Madeira Best

Reteta traditionala

Atasate de stancile de pe coasta marii, Lapas sunt niste moluste ce au devenit faimoase in Madeira pentru gustul lor delicios. Asezonate cu usutori, unt si lamaie, acest preparat si a casigat renumele prin simplitate si gust.

Mod de servire lapas

Folosite drept aperitive sau ca simple gustari, Lapas au un mod simplu de gatire care insa asigura savoarea preparatului. Acestea se prajesc cu fata in sus intr-o tigaie speciala, unde se adauga ingredientele mai sus mentionate, se lasa bine la perpelit si se servesc calde, stropite cu unt si lamaie proaspata.

Restaurante specifice

Restaurante renumite pentru acest tip de preparat se gasesc peste tot pe insula, astfel va putem sugera urmatarele:

Restaurant Barqueiro

Centro Comercial CentroMar, Rua da Ponta da Cruz,

9000-103 Funchal,

Portugalia

Site

Restaurant Portinho

R. do Portinho 2,

9370-410 Jardim do Mar,

Portugalia

Trip Advisor

festa da lapa 700x360 1

File de espada cu banana

Espada, sau peste cu teaca neagra, cum mai este cunoscut, este o mancare traditionala din Madeira care, desi in prima instanta pare neapetisanta, odata gatita prinde o aroma incredibil de delicatat ce surprinde si cei mai mofturosi degustatori.

Reteta locala

Espada este considerat unul dintre specialitatile insulei Madeira, acest preparat nemaifiind intalnit in alta parte sub aceasta forma. Reteta traditionala a insulei combina espanada cu fructul pasiunii si il asezoneaza cu sos de banane.

Mod de pregatire al fileului espada

Desi are un aspect neapetisant, acest preparat iti va ului simturile gustative. Fileul de espanada este preparat cu sare si usturoi si asezonat cu suc de lamaie si usutroi. Atat ingredientul surpriza, banana, cat si fileul de peste se invelesc in ou si faina si se scufunda in ulei. La final se adauga patrunjelul si fructul pasiunii pentru un plus de gust.

Fish with banana Espada con banana Madera 1

Sursa: Wikimedia

Restaurante specifice

Intreaga insula este recunoscuta pentru gustul rafinat pe care il ofera acestui peste insa un restaurant cu adevarat faimos pentru aroma este Chalet Vicente Restaurant in capitala Madeirei, Funchal.

ezgif 2 74d49f18ef

Sursa: Cookpad

Ton la gratar

Iubitorii de peste sunt invitati pe insula sa guste unul dintre cele mai aromate preparate din peste pe care Madeira le are de oferit. Pe langa pestele cu coada neagra, tonul este a doua delicatesa a insulei ce trebuie neaparat incercata.

Reteta traditionala 

Tonul este o resursa valoaroasa atat in industria pescuitului cat si in industria gastronomica a Madeirei. Pentru a se asigura gustul delicious al acetui preparate, tonul este mai intai filetat si mai apoi pus la marinat intr-un sos traditional ce poarta numele de ‘Molho de vilo’. Acest sos este facut cu ajutorul uleiului de masline, otetului, usturoiului, sarii si al oreganoului.

madeira gd37b14ad0 1920

Mod de pregatire al tonului

Dupa lasarea tonului la macerat acesta se pune pe gratar. Alaturi de el, preparatul vine insotit fie de mamaliga, fie de orez, fie de cartofi. Aceste garnituri simple ajuta la potentarea gustului exceptional al tonului, fiind niste preparate care merg manusa cu aceast dish.

Restaurante recomandate

Fiind unul dintre cele mai populare feluri de mancare de pe insula exista o varietate de restaurante unde va puteti bucura de fragezimea acestui preparate. Selectia noastra vizeaza urmatoatele restaurante ce isi desfasoara activitatea in capitala insulei, Funchal.

Restaurant Taberna Madeira

Travessa João Caetano n.º16,

9050-134 Funchal,

Portugalia

Trip Advisor

Restaurant Atlantic

Estrada Monumental n.º179,

Funchal,

Portugalia 

Trip Advisor

Restaurant Casal Da Penha

Beco da Ataíde n.º1,

9000-604 Funchal,

Portugalia

Site

tuna g29c9d8066 1920

Oferte Madeira

Ciorba de grau

Aceasta ciorba de grau si a castigat renumele drept cea mai buna supa traditionala din Madeira, atat in ochii rezidentilor cat si in ochii vizitatorilor, care considera perparatul nelipsit din experienta lor culinara.

Reteta traditionala

Acest preparate este foarte intalnit pe timp de iarna fiind foarte bogat in vitamin si nutrienti datorita cantitatii mari de legume ce se gaseste in retea. Desi aceasta poate varia de la un bucatar la altul, ingredientele de baza sunt: graul, cartofi dulci, dovleac, ardei iute, napi si carne de porc sarata.

Mod de preparare al ciorbei

Aceasta supa este considerate o specialitate a Insulei datorita texturii sale gumoase. Carnea de porc este pusa la macerat cu sare pentru o conferi textura si aroma exceptionala a ciorbei. Cele mai bune retete se servesc cu untura si smantana pentru a oferi un plus de gust si de grasime preparatului.

Sopa de Grão de Bico 1

Sursa: 196 Flavours

Unde se mananca?

Satul Camacha este renumit pentru restaurantele specific ce confera acestui preparate un gust cu adevarat deosebit. Cateva locuri ce merita incercate sunt:

Restaurant Venda do Socio

R. Sidónio Serôdio nº 1,

9125-114 Caniço,

Portugalia

Trip Advisor

Restaurant O Cesto

R. Maria Ascensão 93,

9135-053 Camacha,

Portugalia

Trip Advisor

download 2

Bolo do Caco

Bolo do Caco este o specialitate a locului ce apare poate fi servita drept antreu sau chiar ca fel principal fiind un produs nelipsit de la mesele traditionale si din retete specifice.

Reteta traditionala

Bolo do Caco isi are originea in Madeira si Porto Santo. Aceasta paine de grau este un preparate tipic acestei zone ce se regaseste in multe dish-uri, fiind un element de baza. Facuta din faina de grau, painica se turteste inainte de gatire iar colturile I se rotunjesc.

Mod de pregatire al painii

Numele acestei painici circulare isi are originea in modalitatea de preparare, si anume pe o piatra incinsa de basalt, care poarta numele ‘caco’. Aceasta piatra traditionala este pusa pe carbuni incinsi pentru a pregati praji painicile. Bolo de Caco se poate servi fie simpla, cu unt si usturoi, fie intr-o varietate de sendvisuri locale, fie alaturi de feluri principale de mancare.

f2fcbf5dc2d0454f8cd6542470b0b144

Sursa: Taste Atlas

Restaurante recomandate

Bolo do caco este un preparat inalnit la fiecare colt de strada in Madeira, datorita simplitatii lui, insa un loc faimos pentru gustul si aroma painicilor este Padaria Petit Fours din Funchal, capitala orasului.

Restaurant Petit Fours Patisserie

Estrada Monumental 188A,

9000-098 Funchal,

Portugalia

Trip Advisor

b984f3072c884a2cb757ae5addacf0da

Sursa: Taste Atlas

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen + 8 =