Impactul brutal al lui COVID 19 asupra noastra

Virusul Covid 19 ne-a schimbat realitatea la 180°. In doar 3 luni, intreaga populatie a globului s-a izolata la domiciliu incercand sa se adapteze acestei perioade fara precedent. In afara de institutiile care asigura siguranta si sanatatea poporului – totul este inchis. Companiile din Romania au apelat la munca de acasa. Ce nebunie!

Impactul profesional

Aceasta schimbare a venit ca un fulger si pentru noi, dar nu putem sa nu luam in calcul faptul ca aceasta procedura va duce la dezvolatrea folosirii tehnologiei.

Practica s-a instaurat rapid, chiar daca in Romania, aceasta metoda de lucru, nu era „la moda”. Intr-o saptamana, dupa primele aparitii de cazuri in tara, eu si colegii mei eram mutati acasa pentru a lucra in continuare.

Am invatat ca nu este simplu sa muti 40 de oameni in confortul casei lor, cu tot cu procedura legala (sefii mei si avocatul au lucrat la adendum la foc automat, povestesc mai jos pentru ce), cu tot cu aparatura tehnica si cu tot cu acces la server-ul “mama”.

Turismul este cel mai afectat domeniu la ora actuala insa reusim sa depasim aceasta perioada cu calm, empatie, rabdare si profesionalism.

Echipa de marketing lucrand impreuna in birou

Echipa de marketing lucrand impreuna in birou (cand inca se putea)

Ce este munca de acasa?

Munca online de acasa sau „remote”, presupune executarea task-urilor de acasa in aceleasi conditii cum sunt cele de la birou.

Lucrul de acasa confera nenumarate avantaje, pe care le-am simtit inca din prima saptamana: flexibilitatea programului, o mai buna balanta intre job si viata personala, timpul nu mai este pierdut in trafic, productivitatea este mai crescuta si nu in ultimul rand, implica cheltuieli mult mai mici.

Care pot fi partile negative ale acestei abordari?

In ciuda tuturor partilor pozitive ale lucratului de acasa, sunt totusi cateva aspecte la care ma gandesc, daca in viitor, lucratul de acasa ar lua amploare:

Poate aparea o senzatie de singuratete si de izolare?

Oricat iubesc eu singuratatea si independenta, cred ca incepe sa mi se faca dor de tabieturile zilnice cu colegii. Consider ca in viitor, modul de lucru va fi impartit procentual acasa si la birou.

S-ar putea sa simt ca progresul meu este mai lent sau nesemnificativ?

Nu imi pot raspunde inca, insa ma gandesc ca atunci cand lucram de acasa trebuie sa lucram astfel incat sa se simta ca si cum am fi la birou, deci absenta noastra fizica sa fie inlocuita de calitatea cu care “livram” proiectele. – voi reveni cu update, pe masura ce observ evolutia lucratului de acasa

Partea buna a lui Covid 19

Imi amintesc o zi la birou in care tocmai ma despartisem de prietenul meu cu o seara inainte, intr-o maniera care m-a afectat destul de mult. Cum absenta de la birou din astfel de motive nu este sustinuta, am venit totusi la munca incercand sa imi ascund emotiile si starile. Cum evident nu am reusit, nu ma puteam gandi la nimic altceva decat la durerea mea, nu ma puteam concentra iar colegii ma enervau doar prin simpla lor prezenta fara sa imi faca nimic.

Am decis sa imi intreb seful daca pot lucra de acasa, deoarece statul singura in confortul casei mele era cea mai buna solutie. Initial nu a fost de acord spunand ca nu vrea sa incurajeje aceasta practica in firma, dar a empatizat cu mine si mi-a spus ca pot pleca totusi cu 2 ore mai devreme. Pe moment am fost de acord insa asta insemna sa mai petrec inca 4 ore la birou in care plangeam dupa monitor. Vazand starea mea, a decis sa ma lase sa plec acasa linistita insa, mi-a mentionat sa nu lucrez.

Sincer, consider ca aceasta practica instaurata “fortat”, ne aduce foarte multe beneficii. In sfarsit, avem si noi timp. In sfarsit, putem reflecta linistiti la viata si la nevoile noastre. Si toate astea, lucrand in pijamalele mele preferate! Aceasta perioada de izolare poate fi extrem de benefica pentru noi. Atunci cand totul pare pe dos, trebuie doar sa ne schimbam perspectiva.

Adaptarea

Compania a fost oarecum fortata sa aplice aceasta procedura (munca de acasa), deoarece foarte multi angajati au solicitat asta din diferite motive, dar si pentru ca angajatorii isi doresc sa fim cu totii in siguranta.

Astfel, dupa cateva sedinte interne de management, am inceput procedurile pentru a demara procesul de “work from home”. Fiecare angajat a semnat un adendum la contractul sau, care face legala aceasta procedura si care ne permite sa luam echipamentul tehnologic (monitoare, unitati, laptopuri etc) din firma pentru a-l utiliza acasa.

Pasul 2 a fost sa ne asiguram ca ne functioneaza toate canalele de comunicare interna care ne vor fi de mare folos de acasa, urmand ca de ziua urmatoare sa incepem sa lucram.

Un moment trist a fost in ultima seara la birou, cand se citea mahnirea pe fata fondatorilor, atunci cand eu si colegii mei ne impachetam monitoare, tastaturi si alte obiecte necesare din birou pentru a pleca cu ele acasa. A fost ciudat deoarece totul s-a intamplat foarte repede.

ross findon mG28olYFgHI unsplash

Tehnologia face totul posibil

Faptul ca sefii mei sunt tineri si foarte pusi la punct cu tehnologia, a consituit un mare atu in tot procesul acesta de tranzitie. Folosind numeroase platforme pentru comunicare, managerierea taskurilor, editarea materialelor web etc., munca de acasa este chiar distractiva. Era si de la birou, dar de acasa parca altfel le pui in valoare.

De asemenea, am mai observat o „relaxare” in actiunile lor si o siguranta pe care o emanau atunci cand lucrurile au inceput sa mearga prost. Invat de la ei ca este important sa ne pastram mereu calmul si gandirea pozitiva dar focusata. Mai invat si ca trebuie sa ai mereu incredere in tine si sa nu te lasi doborat de impedimentele inevitabile ale vietii.

Momentan functionam foarte bine in aceste circumstante. Fiecare coleg stie ce are de facut si cum, retelele si canalele functioneaza si ele. Sefii de departamente au o structura pentru a monitoriza progresul taskurilor si parca noi am devenit mai empatici intre noi.

Munca de acasa la CH

Munca de acasa la CH

Incheierea

In ciuda tuturor aspectelor negative ale acestei perioade prin care trecem cu totii, resusesc sa gandesc pozitiv si incerc si realist. Consider ca este un moment mai mult decat perfect pentru a face un pas inapoi – cu totii- si a privi asupra vietii noastre.

Suntem multumiti cu ce facem? Suntem multumiti de ceea ce suntem? Gasim fericirea in toate aspectele vietii noastre? Daca nu, unde scartaie? Cum rezolvam ce scartaie?

“O situatie dificila, spun filosofii stoici, e ca un antrenor.” Incerc din rasputeri sa ma ghidez dupa aceasta zicala si sa constientizez ca stand suparata sau gandind prea mult asupra a ceva ce nu pot controla, nu imi va aduce niciun beneficiu.

Trebuie sa ne adaptam la schimbari, sa fim puternici si increzatori si sa ne pastram simtul umorului. Suna dificil si ciudat dar poate avea beneficii nebanuite asupra perspectivei noastre asupra vietii.

Cateva articole care m-au inspirat:

Teodora | Junior Marketing Specialist | Cocktail Holidays

Teodora este o tanara si creativa bloggerita la Cocktail Holidays. A calatorit jumatate din lume si a locuit in 4 tari. Este pasioanata de turism, marketing si psihologie.

1 reply
  1. Foxi
    Foxi says:

    Partea buna este ca putem sa ne adaptam conditiilor si sa petrecem mai mult timp cu noi insine decat inainte, ne putem focusa asupra activitatilor de care nu aveam timp inainte de aceste vremuri de criza..

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + 7 =