Vacanta reprezinta un subiect ce atrage multe intrebari si neclaritati pentru sezonul acesta.

Asadar pentru a fi siguri ca tu esti informat vrem sa venim in intampinarea ta si sa deschidem o serie de interviuri cu reprezentantii locali din destinatiile tale preferate pentru a ne descrie live de la fata locului care sunt masurile concrete ce vor fi luate de catre autoritati in vederea desfasurarii sezonului turistic in siguranta.

CNAB Valentin Iordache

Valentin Iordache, de la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, raspunde la intrebarile noastre legate de desfarurarea actiunilor de siguranta in aeroport. 

Logo CNAB english 1

Formalitati inainte de intrarea in aeroport:

Cu cat timp inainte este recomandat sa se prezinte pasagerii la imbarcare, avand in vedere ca trebuie sa fie testati/verificati? 

Cu 3 ore inainte.

Faza de check in

Cat dureaza testarea pasagerilor inainte de intrarea in incinta aeroportului?

Nu se efectueaza o testare propriu zisa, ci doar gruparea pasagerilor, care vor intra in terminal direct la check-in, in grupuri de maximum 50 persoane.

.
Punct de control

Ce se intampla daca 1 pasager are temperatura peste 37 de grade?

Daca un pasager are temperature peste 37,3 grade Celsius, acesta este supus unei examinari mai amanuntite, de catre personalul medical.

Exista in continuare parcari pe termen lung pentru turistii care doresc sa isi lase masina la aeroport pe perioada sejurului?

Da, acestea exista. Una dintre parcarile pe termen lung a fost transformnata in parcare pe termen scurt, din motive operationale. Clientii sunt rugati sa viziteze site-ul CNAB.

Zona amenajata in fata aeroportului

Zona de Check-in:

Referitor la echipamentul de protectie si siguranta (exemplu masti) – care sunt elemente obligatorii pe care turistii trebuie sa le poarte in interiorul aeroportului si in cazul in care le uita, se pot achizitiona la fata locului?

Mastile se pot achizitiona din zona corturilor de grupare, de la vendomate.

Sunt aplicate anumite masuri de protectie a sanatatii pasagerilor in incinta  aeroportului? Daca da, care sunt acelea? Ce este bine de stiut?

Fluxul de pasageri este dezinfectat de 10 ori pe zi, tavile de la controlul de Securitate sunt si ele dezifectate constant. Pe tot fluxul de pasageri sunt amplasate dispenser de lichid dezinfectant si sunt amplasate repere (stickere floor-graphics) pentru a facilita distantarea fizica de 1,5 metri.

Cum se va proceda in cazul check-inului si al predarii bagajelor?

Check-in-ul se desfasoara normal, fara modificari.

.

Formalitati in interiorul aeroportului dupa zona de Check-in:

Zona VIP Lounge

Odata intrati in incinta aeroportului, turistii mai au posibilitatea achizitionarii de mancare si bauturi? Dar produse de tip Duty Free?

In zona de imbarcare, sunt deschise cafenele care ofera produse in regim take-away. Magazinele sunt deschise.

Este permis accesul in aeroport cu mancare din exterior?

Nu sunt impuse restrictii suplimentare fata de cele anterioare crizei Covid-19.

Exista zone ale aeroportului care nu mai sunt accesibile turistilor si sunt inchise in perioada aceasta?

Sunt inchise restaurantele, cafenelele si barurile din zona publica.

Cum se procedeaza in cazul formalitatilor de boarding pentru a respecta masurile de distantare sociala? Transferul cu autobuzul catre aeronave etc.?

Imbarcarea pentru avioanele trase ”la burduf” se efectueaza incepand cu locurile din spate. Pentru avioanele parcate pe platforma, imbarcarea se face incepand cu locurile cele mai îndepartate de usa aeronavei (la avioanele ATR, de exemplu, unde usa este in spate, se imbarca mai intai pasagerii de pe randurile din fata).

Autobuzele de transfer sunt incarcate la 50% din capacitate.

Avioane pe pista

Intoarcerea in tara:

La sosirea pasagerilor din strainatate vor fi alte teste sau filtre? Daca da, cat ar dura aproximativ?

La intrarea in tara este obligatorie completarea declaratiei pe proprie raspundere. Aceasta se poate face olograf in avion, in aeroport sau online situatie in care se primeste un cod de bare pe telefon.

Acest cod serveste la tiparirea declaratiei la sosirea in tara (exista un ghiseu dedicate in zona de control).

Pasagerii trec printr-un interviu cu personalul DSP, care le verifica si avizeaza sub semnatura formularul de declaratie, ulterior se merge la ghiseul decontrol de frontiera.

Aceasta procedura (in special din cauza interviului) face ca timpul de asteptare sa fie semnificativ mai mare la intrarea in tara.

Cum sunt organizate zonele de preluare a bagajelor, astfel incat sa se evite aglomerarea si sa se respecte distantarea sociala?

In zonele de preluare a bagajelor sunt amplasate obisnuitele marcaje floor-graphics.

Exista restrictii adaugate legate de parcarea in zona de sosire pnetru cei care vin sa preia turistii?

Nu sunt restrictii, dar este recomandat sa nu se stationeze in zona publica a terminalului sosiri.

Pozele folosite: arhiva personala CNAB, unsplash.com

Vacanta reprezinta un subiect ce atrage multe intrebari si neclaritati pentru sezonul acesta.

Asadar pentru a fi siguri ca tu esti informat vrem sa venim in intampinarea ta si sa deschidem o serie de interviuri cu reprezentantii locali din destinatiile tale preferate pentru a ne descrie live de la fata locului care sunt masurile concrete ce vor fi luate de catre autoritati in vederea desfasurarii sezonului turistic in siguranta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × four =