Vacanta reprezinta un subiect ce atrage multe intrebari si neclaritati pentru sezonul acesta.
Asadar pentru a fi siguri ca tu esti informat vrem sa venim in intampinarea ta si sa deschidem o serie de interviuri cu reprezentantii locali din destinatiile tale preferate pentru a ne descrie live de la fata locului care sunt masurile concrete ce vor fi luate de catre autoritati in vederea desfasurarii sezonului turistic in siguranta.
Oficiul Național de Turism al Austriei, Logo, Negru
.
Deschidem seria interviurilor cu una dintre cele mai iubite destinatii de catre turistii Romani: Austria.
Am avut placerea sa discutam cu Oana Pop, Marketing & PR Manager din cadrul Oficiului de Turism al Austriei in Romania si i-am adresat toate intrebarile pe care ni le-ati transmis prin intermediul newsletterelor noastre referitoare la calatoriile pe timp de COVID-19 in Austria.

Oana la Hangar 7
Salzburg

Oana Pop, Oficiul Național de Turism al Austriei, Covid-19

Turismul in Austria Post Pandemie

Austria Flag

Va mai exista turism in vara acestui an in Austria? 

Austria a fost întotdeauna o destinație sigură, cu standarde extrem de înalte de igienăCu siguranță că va exista turism în această varăînsă granițele și unitățile turistice se redeschid gradual șîn condiții stricte de siguranță. Atât unitățile gastronomice, câși hotelierii au adoptat un pachet coerent de măsuri, care asigură o vacanță lipsită de griji celor care vor veni vara aceasta în Austria 

Conform discuțiilor cancelarului austriac cu cel german, granițele Austriei cu Germania se vor deschide pe 15 iunie. Se poartă acum discuții intense cu țările vecine șcel mai probabil vor urma Cehia, Slovacia și Ungaria în jurul aceleiași perioade 

În prezent este dificil de estimat când vor fi posibile din nou călătoriile fără restricții din România către Austria. Această decizie nu depinde numai de Austria, ci și de măsurile și de progresul din țara de origine, respectiv din România. Sperăm însăcă pe parcursul actualului sezon de vară accesul către Austria să fie din nou posibil pentru turiștii români. 

Daca da, incepand cu ce data si cu ce restrictii pe aeroport la decolare la noi si pe aeroport in Austria?

O dată exactă este dificil de estimat, momentan până pe data de 29 mai nu se efectuează zboruri către AustriaCâteva dintre restricțiile pe aeroportul din București sunt deja cunoscute și se aplică peste tot în Europa: păstrarea distanței de 1,5m față de ceilalți pasageri, accesul în aeroport se face abia după verificarea temperaturii, există un nou traseu de deplasare, iar pasagerii sunt invitați mai întâîntr-un cort de așteptare, autobuzele circulă la o capacitate de 50% șamd. Întregul set de reguli se găsește pe Bucharest Airports.  

Pe aeroportul din Viena, sunt valabile reguli similare ca în București: există obligativitatea purtării unei măști de protecție în toate spațiile închise și păstrarea distanței față de ceilalți pasageri. Informații actualizate în timp real despre regulile aeroportului găsiți aici.

În ceea ce privește fluidizarea traficului de pasageri, este greu de estimat cum va arăta pe termen mediu întregul proces, dar având în vedere că libertatea de a călători va rămâne limitată pe termen scurt și poate chiar mediu pentru destinațiile îndepărtate, este clar că fluxurile și traseele pasagerilor nu vor mai arăta ca înainte pentru o vreme. Însă, cred că este un proces cu care ne vom obișnui cu timpul: să ajungem mai devreme la aeroport și să trecem prin toate măsurile suplimentare de siguranță. Sigur că ne dorim capacități scalabile de testare drive-through, însă va mai dura. Momentul în care se vor redeschide granițele cu Germania și celelalte țări vecine ale Austriei va fi propice pentru o reevaluare a situației și o adaptare, după caz, a măsurilor de siguranță.

Cele Mai Importante Informatii Atunci Cand Calatoresti in Austria

road on a mountainside 2737232

Am citit pe internet despre masurile care se preconizeaza a se lua pe aeroportul Otopeni, in vederea optimizarii timpului dar si a securitatii pasagerilor. Lucrurile par a fi destul de complicate si intrebarea mea este ce se poate face, privind si prin Europa, in ceea ce priveste organizarea in vederea desfasurarii si fluidizarii traficului de calatori.

În acest moment toți pasagerii care aterizează în Austria, dar și cei care intră pe cale terestră au nevoie de un certificat medical care să confirme faptul că au fost testați negativ COVID19. Există posibilitatea de a efectua un test și pe aeroportul din Viena, la sosire. Astfel, poate fi evitată carantina de 14 zile, în cazul în care testul este negativ. Sperăm ca procesul de testare să se liberalizeze în curând și în România, astfel încât să fie efectuate teste rapide și aici, înainte de plecare, pe cât mai multe aeroporturi din țară. Momentan teste la cerere și contra-cost se pot face în București în sistemul privat, mai multe informatii găsiți aici. În Cluj acestea se pot efectua în sistemul public, dar contra-cost la Spitalul Clinic Județean de Urgență.

Cum se va realiza deplasarea, mai precis care sunt masurile pe care va trebui sa le luam in timpul unei calatorii cu autoturismul din Bucuresti catre Viena si inapoi? 

În acest moment trebuie respectate reglementările de ieșire din țară impuse de România și cele de intrare impuse de Austria. Intrarea în Austria pe cale terestră se poate face doar cu un certificat valabil în limba engleză, germană, italiană sau franceză, nu mai vechi de 4 zile, care să ateste faptul că testul biologic pentru COVID-19 este negativ. În acest moment teste rapide se pot face la cerere în București și în Cluj contra-cost, precum menționat mai sus. Prevederile complete pentru intrarea și ieșirea din Austria pentru cetățenii români sunt actualizate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Guvernul austriac dorește să revină la călătorii fără restricții din/către țările care au avut rezultate similare în lupta împotriva COVID19. Deschiderea granițelor cu Germania este programată pentru data de 15 iunie, urmează țările vecine Slovacia, Cehia și Ungaria și sperăm noi, în curând și România.

Vor exista trenuri directe Romania – Austria si in scop turistic?

Nu avem cunostință de introducerea trenurilor directe în scop turistic, însă ar fi o inițiativă minunată, nu numai din perspectiva unei călătorii confortabile pentru turiști, dar și din considerente de mediu. Există modele similare de transport, ca de exemplu NighJet-ul care duce turiști din Belgia rapid și convenabil ca tarif către Austria.

Ce ne puteti spune despre testarea pentru COVID-19? Va fi necesara la intrarea in tara?  

Precum am menționat și mai sus, momentan toți pasagerii care intră în Austria, atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană, au nevoie de un certificat medical care să confirme testarea negativă la COVID, iar acest certificat medical nu trebuie sa fie mai vechi de 4 zile. În România există un laborator privat în București care efectuează aceste teste la cerere, contra-costÎn Cluj teste la cerere se efectuează la Spitalul Județean de UrgențăSperăm ca testarea rapida să se liberalizeze în curând și să se poată introduce ca produs de uz larg, înainte de deplasările în afara țării pentru a facilita călătoriile în siguranțăÎn cazul în care intrarea in Austria se face pe cale aeriana (după data de 1 iunie, când se preconizează reluarea zborurilor București/Viena), iar turiștii nu pot face dovada unui test, aceștia trebuie să intre automat în carantină pentru 14 zile. Pe aeroportul din Viena se pot efectua teste rapide cu răspuns în aproximativ 3 ore, cu ajutorul cărora carantina poate fi evitată. Este necesară o programare în prealabil. Mai multe detalii aici.  

.

Masuri de Siguranta si Sanatate pentru un Sejur in Austria

vienna de noapte

Cum va arata vacanta in Austria? Ma refer la comportamentul zilnic, mai putem face excursii si ne putem misca fara restrictii?

În interiorul Austriei vă puteți mișca fără niciun fel de restricții și puteți face excursii. Facilitățile recreaționale și piscinele se vor redeschide începând cu 29 mai. Grădinile zoologice, parcurile de animale și muzeele au deschis deja pe data de 15 mai, împreună cu restaurantele. În orice caz, multe instituții publice au decis să mai aștepte cu redeschiderea, de aceea vă recomandăm să verificați site-urile oficiale ale acestora pentru a vă asigura că într-adevăr se vor deschide la data permisă de Guvernul Federal al Austriei.  Așadar, după data de 1 iunie, majoritatea facilităților se vor redeschide și vă puteți petrece concediul în Austria în condiții de siguranță, în cazul în care restricțiile pentru România vor fi ridicate.

Regulile cele mai importante pe care trebuie să le aveți în vedere sunt purtarea unei măști de protecție în spațiile publice: în mijloacele de transport în comun și în magazine – la fel ca în România. A fost întocmit un set clar de măsuri de siguranță, dar și unul cu reguli de comportament în unitățile gastronomice din Austria – restaurante, magazine de înghețată, cafenele șamd. Regulile de bază sunt simple: la o masă nu au voie să stea mai mult de 4 persoane (cu tot cu copii), distanța de un metru între persoane trebuie păstrată mereu, purtarea unei măști la intrarea în restaurant până la așezarea la masă este obligatorie, iar masa trebuie rezervată telefonic în prealabil.

Informații actualizate despre redeschiderea treptată a unităților turistice găsiți pe site-ul nostru și vă invităm să le consultati ori de cate ori aveti întrebări suplimentare. Ministerul Agriculturii si Turismului din Austria a realizat un site, care cuprinde toate informațiile necesare, atât pentru unitățile gastronomice, cât și pentru turiști. Pentru o comunicare transparentă cu turiștii, regulile de comportament responsabil la restaurant, hotel, șamd vor fi publicate pe www.sichere-gastfreundschaft.at, care este în curs de traducere în limba engleză și va fi în curând disponibil pentru turiștii din întreaga lume.

Ce masuri se iau in privinta distantarii sociale si a servirii meselor la restaurantele hotelurilor din Austria?

Austria este prima țară din Europa, care a deschis sectorul gastronomic pe data de 15 mai. Există o serie de măsuri coerente și strict implementate deja de restaurantele din Austria. Pachetul de măsuri a fost croit cu gândul atât la gazdele de peste tot din Austria, dar și la turistul care trece pragul acestora. Horeca este una dintre cele mai importante branșe în Austria și are o valoare enormă din punct de vedere cultural și financiar, așa că întregul sector și-a concentrat atenția și grija asupra implementării în detaliu a pachetului de măsuri.

Enumăr câteva dintre măsurile cele mai importante: vor exista trasee și marcaje speciale, acolo unde spațiul o permite, pentru a evita cât mai mult contactul cu alți turisti; la o masă se pot așeza maxim 4 oameni, inclusiv copii; nu se vor consuma băuturi și mâncare în imediata apropiere a punctului unde se distribuie mâncarea; nu se vor folosi la comun obiecte precum oliviere, meniuri printate, maioneză, ketchup, acestea se vor primi la cerere. Se vor folosi meniuri alternative care se pot spăla sau șterge cu ușurință, precum o tabla cu meniul sau carduri digitale pentru smartphone. Bufeturile si frontcooking-ul sunt permise doar în condiții speciale, cu geam despărțitor.

Bineînțeles că sunt valabile și măsuri suplimentare de curățenie: ștergerea cu frecvență mare a întrerupătoarelor, mânerelor ușilor și ferestrelor, utilizarea exclusivă a prosoapelor de unică folosință, aerisirea regulată, de preferat o dată pe oră.

Regulile destinate oaspeților vor fi afișate la intrare și trebuie să fie vizibile.

In cazul in care un turist este testat pozitiv in Austria pentru COVID-19, in ce masura va actiona statul Austriac?

Dacă un turist observă simptome în timpul șederii în Austria sau suspectează că este infectat, recomandările oficiale sunt de a evita mulțimile de oameni și transportul în comun, de a intra în carantină și a apela linia de asistență medicală 1450 pentru instrucțiuni suplimentare ale autorităților locale. Acestea vor lua o decizie în funcție de specificul cazului.

Vacanta Mea in Austria pe Timpul Covid-19

Wien, Austria, Panorama, Sunset

Am făcut două rezervări direct pe site-ul hotelurilor din Velden și Mondsee (Austria) in perioada 21 iunie-02 iulie 2020. Au fost confirmate camerele, chiar unul din cele două hoteluri mi-a solicitat un avans de 150 de euro pe care l-am achitat deja și vă rog să îmi spuneți dacă am vreo șansă să îmi petrec concediul în Austria.  

Regiunea Salzkammergut din care face parte Mondsee, dar și Velden în cel mai sudic land al Austriei sunt locuri minunate pentru vacanța de vară. Din păcate, în acest moment însă nu vă pot confirma dacă vă veți putea petrece concediul în Austria, pentru că depinde de autoritățile din România și de evoluția primelor două săptămâni cu măsuri relaxate. Vă asigur însă, că vă putem contacta imediat ce ne este cunoscut momentul când vor fi din nou posibile călătoriile în Austria. Multe dintre hotelurile din Austria oferă condiții flexibile de rebooking, în cazul în care decideți să vă amânați concediul. Cele bune!

Vacanta reprezinta un subiect ce atrage multe intrebari si neclaritati pentru sezonul acesta.

Asadar pentru a fi siguri ca tu esti informat vrem sa venim in intampinarea ta si sa deschidem o serie de interviuri cu reprezentantii locali din destinatiile tale preferate pentru a ne descrie live de la fata locului care sunt masurile concrete ce vor fi luate de catre autoritati in vederea desfasurarii sezonului turistic in siguranta.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × 1 =