Vacanta reprezinta un subiect ce atrage multe intrebari si neclaritati pentru sezonul acesta.

Asadar pentru a fi siguri ca tu esti informat vrem sa venim in intampinarea ta si sa deschidem o serie de interviuri cu reprezentantii locali din destinatiile tale preferate pentru a ne descrie live de la fata locului care sunt masurile concrete ce vor fi luate de catre autoritati in vederea desfasurarii sezonului turistic in siguranta.

Andra Pascu
Israel

Andra Pascu landscape
Am avut placerea sa discutam cu Andra Pascu, Marketing & PR din cadrul Ministerului Turismului din Israel.
I-am adresat toate intrebarile pe care ni le-ati transmis prin intermediul newsletterelor noastre referitoare la calatoriile pe timp de COVID-19 in Israel.
Logo2

Turismul in Israel Post Pandemie

Tel Aviv sunset

Care este situatia in Israel? Preconizati ca va mai fi turism din afara tarii in vara acestui an?

Israelul este acum in faza de final a pandemiei, avand putin peste 10 cazuri noi de COVID-19 in fiecare zi. Sunt orase turistice, precum Eilat, unde virusul a fost eradicat complet. Turismul intern s-a redeschis in Israel incepand cu data de 3 mai, data la care s-a permis functionarea restaurantelor in sistem de take away, dar si a pensiunilor de mici dimensiuni, a asa-numitelor “zimmer”. S-a incurajat deschiderea proprietatilor in care accesul in camera se face direct din curte, fara a trece prin spatii comune inchise. Pana la jumatatea lunii iunie se vor redeschide si marile hoteluri, respectand masurile de siguranta impuse de autoritatile sanitare.

Obiectivele turistice incep si ele sa se redeschida, cu o monitorizare atenta din partea ministerului sanatatii din Israel. Spre exemplu, la Zidul Plangerii au fost montati parapeti de protectie care sa limiteze accesul in zona zidului a unui numar mare de persoane. Biserica Sfantului Mormant a fost si ea redeschisa pe 24 mai, permitand accesul unui numar limitat de persoane (in prima faza este vorba despre limitarea numarului de persoane ce au acces simultan in biserica). 

Tot in luna iunie se estimeaza ca se va redeschide aeroportul international Ben Gurion din Tel Aviv, operand in prima faza zboruri catre cateva state considerate sigure. Facem eforturi pentru a include si Romania in primul sau macar in al doilea val de state ce vor avea permis accesul in Israel.

Pana pe 15 iunie se vor redeschide mall-urile, teatrele si restaurantele, moment ce va marca practic functionalitatea deplina a destinatiei din punct de vedere turistic. Este dificil sa estimam cand va fi reluat turismul din afara tarii, insa in mod cert primii pasi spre normalizarea turismului vor fi luati in luna iunie. 

Western Wall, Covid 19, Israel

Daca da, incepand cu ce data si cu ce restrictii pe aeroport la decolare la noi si pe aeroport in Israel?

Nu avem inca o data certa pentru reluarea zborurilor Bucuresti – Tel Aviv. Compania nationala TAROM a decis amanarea zborurilor pana la 15 iunie si celelalte companii care opereaza asteapta unda verde din partea autoritatilor de frontiera si a ministerului sanatatii. Consideram ca cel mai mult va conta eliminarea obligativitatii de a intra in izolare la domiciliu la reintoarcerea in Romania pentru a putea vorbi cu adevarat despre turism.  

Ben Gurion 1
Ben Gurion 3
.
Mahane Yehuda market

Care sunt conditiile detaliate pentru calatoriile grupurilor de turisti din Romania si cand se va putea calatorii in acest scop in Israel?

In acest moment, atat Ministerul Turismului din Israel cat si hotelierii si agentiile touroperatoare respecta impunerile Ministerului Sanatatii si ale Ministerului de Interne. Redeschiderea granitelor va fi una treptata, prin permiterea in prima faza a calatoriilor pentru business si pentru revederea familiei. Pe masura ce pandemia isi va reduce amploarea pe mapamond, se va permite accesul turistilor in functie de aeroportul de imbarcare. Ne asteptam ca in toamna sa poata merge grupurile de turisti romani in Israel, dar asta depinde si de situatia pe care o vom avea in Romania si de numarul de cazuri din Romania.   

Cand se vor relua pelerinajele la Ierusalim?

Pe 24 mai s-a redeschis Biserica Sfantului Mormant, in conditii speciale de siguranta si cu o limitare a numarului de persoane ce se pot afla in acelasi timp in interiorul bisericii. Acesta este primul pas spre reluarea pelerinajelor. Din pacate inca nu avem un orizont de timp referitor la reluarea pelerinajelor asa cum erau ele organizate pre – pandemie. Cu siguranta ca autoritatile vor sa testeze mai intai cum poate functiona distantarea sociala in interiorul lacaselor de cult si apoi sa relanseze pelerinajele. 

shutterstock 1641857584
shutterstock 316014836

Siguranta si Sanatatea in timpul vacantei in Israel

Cum va arata vacanta in Israel? Ma refer la comportamentul zilnic, mai putem face excursii si ne putem misca fara restrictii?

Israelul este acum una dintre cele mai sigure destinatii din punctul de vedere al raspandirii pandemiei. Au fost printre primele state care au luat masuri de combatere a raspandirii virusului, astfel ca inca de la inceputul lunii Mai au inregistrat o evolutie descendenta a virusului, iar acum sunt in jur de 10 cazuri noi de COVID 19 in fiecare zi. Turismul intern a fost deja reluat, parcurile nationale sunt deschise de aproape o luna, in primul weekend inregistrandu-se peste 10.000 de vizitatori in toate siturile istorice si parcurile nationale din Israel. Sunt extrem de precauti si cu siguranta ca in momentul in care vor decide reluarea turismului extern, vor avea certitudinea operarii in siguranta a tuturor vacantelor. 

Ce masuri se iau in privinta distantarii sociale si a servirii meselor la restaurantele hotelurilor din Israel?

Hotelierii israelieni s-au pregatit temeinic pentru primirea turistilor, atat din punct de vedere al curateniei suplimentare si dezinfectarii camerelor si zonelor comune, receptie, lobby, sali de sedinte, sali de sport etc, cat si in ceea ce priveste servirea meselor. In marea majoritate a hotelurilor se incurajeaza folosirea room-service-ului, acest serviciu fiind pus la dispozitia turistilor in mod gratuit.

Mancarea este servita in cutii sterile, iar in unele locatii sunt amplasate si locuri speciale de unde oaspetii isi pot ridica mancarea comandata, pentru a se evita contactul dintre personal si turist atunci cand se face livrarea. Intrucat conditiile climatice sunt prietenoase in Israel, au fost amenajate spatii de luat masa in gradini sau in barurile de tip rooftop, pastrandu-se distantele recomandate de OMS, mesele sunt in general amplasate astfel incat de la spatarul unui scaun pana la scaunul vecin sa fie minim 1 metru, iar un grup de 4 persoane sa aiba minim 10 metri patrati alocati.

Totodata, se limiteaza numarul de persoane ce pot fi in acelasi timp intr-un restaurant in spatiu inchis, au fost inlaturate o parte dintre mesele existente, angajatii poarta masti si manusi, iar meniurile de tip bufet suedez au fost adaptate si transformate in meniuri “a la carte”, ce pot fi comandate de pe aplicatii de telefon, de pe televizoarele din camere sau de pe tabletele existente in locatie.

.

Testarea pentru COVID-19

Jaffa Harbour Israel

Ce ne puteti spune despre testarea pentru COVID-19? Va fi necesara la intrarea in tara?

Sunt negocieri cu privire la incheierea unui acord de tip “culoar verde” intre Israel si tarile care au sub 20.000 cazuri de imbolnavire cu COVID-19, insa nu avem informatii finale in acest moment. Acest lucru ar presupune ca cetatenii statelor din acest “culoar verde” sa nu fie testati la intrarea in Israel si nici nu va fi nevoie sa aduca dovada ca nu sunt bolnavi de coronavirus. Asteptam informarile finale.

In cazul in care un turist este testat pozitiv in Israel pentru COVID-19, in ce masura va actiona statul Israelian? 

In cazul in care un turist este confirmat pozitiv in Israel pentru COVID-19, respectiva persoana va fi transferata la un spital din apropiere pentru a fi izolata si tratata. Ministerul poarta in aceasta perioada discutii cu mai multe companii de asigurari impreuna cu care sa poata trasa posibilitatea ca turistii sa aiba asigurari cu clauze ce ar putea include si COVID 19. Recomandam incheierea unei asigurari de calatorie la plecarea din Romania care sa acopere si clauza de imbolnavire cu COVID in strainatate – Groupama Asigurari are o astfel de asigurare acum. 

Shopping vacanta dalaman

Vacanta reprezinta un subiect ce atrage multe intrebari si neclaritati pentru sezonul acesta.

Asadar pentru a fi siguri ca tu esti informat vrem sa venim in intampinarea ta si sa deschidem o serie de interviuri cu reprezentantii locali din destinatiile tale preferate pentru a ne descrie live de la fata locului care sunt masurile concrete ce vor fi luate de catre autoritati in vederea desfasurarii sezonului turistic in siguranta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 2 =