Madeira este un superb paradis exotic aflat la marginea Europei, cunoscut si sub numele de ‘Perla Atlanitcului’ aceasta destinatie, pe langa peisajele sale exceptionale, atmosferea linistita si clima blanda, prezinta si o istorie interesanta, plina de evenimente ce au marcat dezvoltarea insulei, nu numai din punct de vedere turistic, cat si din punct de vedere comercial, punand Madeira pe harta cu fel si fel specialitati, recunoscute astazi in toata lumea.
Vino alaturi de noi intr-o excursie inapoi in trecut, sa descoperim impreuna interesanta istorie a insulei si cateva dintre datilile si traditiile de alta data.

balene si delfini in Madeira

Epoca descopeirilor

Istoria acestei insule isi are originile in hartiile geografice inca din anii 1300, insa acest paradis exotic a reusit sa ramana neexplorat pana in 1419, cand, in timpul Epocii descoperirilor, o furtuna violenta a aruncat navele celor 3 navigatori portughezi chiar pe insula Porto Santo. Odata naufragiati pe insula, aventurieri portughezi Joao Goncalves Zarco, Bartolomeu Perestrelo si Tristao Vez Teixeira au ramas cu impresia ca au pasit intr-un paradis exotic verde si plutitor chiar in mijlocul Atlanticului. Frumusetea izbitoare a locului si vegetatia abundenta i-a facut pe navigatori sa numeasca insula ‘Madeira’, cuvant ce se traduce ca ‘lemn’ in portugheza, denumire data datorita multitudinii de copaci prezenti pe insula. Trunchiurile gigantice ale copacilor au dus, mai tarziu si la constructia de nave portugheze, care au ajuns sa influenteze si succesul portughezilor in descoperirea de noi pamanturi.
Desi insula a fost descoperita in 1419, procesul de colonizare al Portughezilor a inceput de abia in 1425, cand acesti au descoperit potentialul incredibil al zonei si resursele sale nemarginite, moment ce a dat nastere primei etape de dezvoltare a insulei.

Madeira Edward Poynter Funchal Morning Sun 19th century
Sugar Cane Madeira34

Epoca ‘Aurului Alb’

La inceputul secolului XV, trestia de zahar a fost adusa din Sicilia de catre Don Henrique, cunoscut si sub numele de Printul Henric Navigatorul, si odata cu acest eveniment a inceput si cultura trestiei de zahar. Acesta a fost inceputul erei ‘Aurului Alb’ pentru Madeira, un moment extrem de important pentru dezvoltarea insulei, zaharul fiind conderat un produs de lux la acel moment.
Initial datorita terenurilor deluroase si abrupte s-au intampinat dificultati in cultivarea trestiei de zahar, insa cu ajutorul fermelor si a morilor de vant din imprejurul insulei productia a ajuns sa aiba un mare success. Cu timpul, cultura de trestie de zahar a reusit sa se extinda peste tot pe insula, si odata cu ea a luat nastere si prima industria importanta pentru economia locala, industrie care a pus Madeira pe harta Europei. Fiind considerat un produs de lux, zaharul de Madeira a atras multi comercianti dornici de negot in orasul port Funchal.

Pana in 1472, zaharul din Madeira era deja recunoscut si cautat in toata Europa pentru puritatea si calitatea lui. Acest lucuru a facilitat si deschiderea unei linii comerciale speciale pentru exportul direct intre insula, Portugalia si Flandra, Belgia de astazi. Dupa acest eveniment, insula a inceput sa primeasca din ce in ce mai multa atentie, zaharul ajungand sa fie tranzactionat cu lucrari importante de arta flamanda, obiecte din argint si cupru si chiar si pietre funerare. Daca doriti sa faceti o excursie in timp, toate aceste obiecte pot fi gasite si in ziua de astazi, fie la catedrala din Funchal, fie la muzeul de arta sacra.

Cana700x360
ezgif 1 f2926b697d

Intre anii 1500-1520, apogeul productiei de zahar a fost atins iar Madeira a ajuns sa fie recunoscuta drept cel mai mare producator de trestie de zahar din lume. Cum ce este frumos, nu dureaza niciodata la nesfarsit, finalul secolului a adus cu sine si declinul culturii trestiei de zahar, care, datorita productiei excesive si a bolilor Agricole ce au distrus campurile, a pus capat aceste ere glorioase.
In zilele noastre, desi foarte putine, fabricile de prelucrare a trestiei inca mai exista pe Inslua si continua sa se ocupe cu transformarea produsului brut in melasa, miere sau rom. Aceste fabrici se pot vizita in lunile de primavera, inca fiind deschise pentru vizitatori.

Era Vinului

O data cu detronarea insulei ca cel mai mare producator de trestie, Madeira s-a reorientat spre viticultura. Asadar, secolele XVII si XVIII au fost marcate de aparitia vinului din Madeira, vin ce a ajuns celebru in toata lumea pentru savoare si gusutul sau specific. Incet dar sigur, aceasta industrie a ajuns sa fie marca inregistrata a insulei si totodata si un pilon de baza al economiei.
La fel ca si cultura de trestie de zahar, si insutria vinului a avut un inceput anevoios datorita lipsei de apa dulce de pe Insula, aceasta fiind destul de limitata pentru producerea vinului in cantitatile necesare. Asadar, o retea de canale, cunoscuta drept ‘levadas’ a fost construita din interiorul insulei pentru a sustine activitatea industriei.
Secolul XVIII a fost marcat de o prezenta din ce in ce mai mare a englezilor pe insula, lucru ce a dus la deschiderea de noi rute extrem de importante atat din punct de vedere comercial, cat si din punct de vedere strategic, conectand Europa cu Indiile de Vest.
Multe personalitati istorice au ajuns sa viziteze insula si sa se bucure de vinul ei exceptional. De la Capitanul James Cook, la Charles Drawing, Winston Churchill si Napoleon, vinul din Madeira a fost apreciat de-alungul secolelor pentru aroma sa specifica ce i-a adus si renumele.

pexels eva elijas 6166020

Traditiile de alta data

Coliere Dulci

Una dintre cele mai interesante traditii regionale, ce apartine in totalitate Madeirei, sunt lantisoarele dulci. Pe vremuri, cand banii nu aveau o insemnatate atat de mare, iar trocul si negotul erau in vremea lor, aceste lantisoare erau folosite de catre copii ca monede de schimb. Astazi, aceste coliere traditionale au inceput sa prinda forme si arome din ce in ce mai diverse. Prezente la majoritatea festivitatilor religioase, lantuile dulci continue sa incate atat copii cat si cat si vizitatorii, care sunt fascinati de aceste mici delicatese colorate.

REBUÇADOS DOS ARRAIAIS DG 1
5108624149 0222dcb189 z 1

Papusi din coca

Deoarece multi copii au dat uitarii aceasta traditie straveche, Comitetul Social din Valea Calugaritelor a decis sa readuca la viata aceasta datina veche. Avandu-si originea in Canico, Santa Cruz, papusile din aluat sunt cunoscute sub numele de ‘boneca de massa’. Aceste mici figurine sunt facute din faina, drojdie, apa, sare si vopsea de oua, pentru efectul artistic. Ulterior toate ingredientele se amesteca iar coca incepe sa se lucreze manual, dand diferite forme aluatului astfel incat papusile sa prinda viata. La final, acestea sunt personificate cu seminte, pe post de ochi si panglici colorate pentru par si haine. Dupa ce stau la cuptor aproximativ 20 de minute, papusile sunt pregatite de pus pe standurile festivalurilor.

Istoria celor doua insule