Japonia, unul dintre visele implinite

Intr-una din diminetile acestea de carantina, tot uitandu-ma la cei cativa ciresi din gradina mea, cu coroanele incarcate de flori, mi-am adus aminte de vacanta petrecuta anul trecut in Japonia. E drept, nu am fost in sezon, primavara, cand toata Japonia este o uriasa livada in floare, asa ca n-am avut cum sa fac comparatie intre florile lor si florile noastre. Ar fi fost singura comparatie intre Japonia si Romania, pe care un roman ar avea indrazneala sa o faca… In rest, Japonia nu suporta comparatii. Este o lume care te uluieste, te sperie, te ridica, te coboara, te face mic-mic de tot…
Daca cineva mi-ar cere sa fac un proiect pentru o noua lume, as avea nebunia sa-l copiez dupa Japonia!
Japonia este tara in care coexista in chip armonios profesiile moderne si indeletnicirile stravechi, cladirile zgarie-nori si templele de odinioara.
Probabil ca si asta explica afluenta uriasa a turistilor din toata lumea. E ca un adevarat pelerinaj, o noua religie mondiala: sa vezi Japonia si apoi sa mori!… Sau: cine n-a vazut Japonia, a trait degeaba!…

Mi-am dorit din tot sufletul sa vad metropola Tokyo!

M-am catapultat cu gandul pentru o clipa in Tokyo. Ce poate face un european, ca mine, o clipa in eternitatea acestui megalopolis al viitorului?…Nimic! De aceea, n-o sa va indemn sa mergeti, asa cum am facut eu, in clipa ce mi s-a dat, in faimosul parc Ueno si sa treceti in fuga prin Muzeul National de Stiinte al Japoniei sau, poate, prin Muzeul National al Artei Vestice, Muzeul Shitamachi si cate altele; sau poate sa admirati cei O mie de ciresi de pe aleea principala.

Dar, ciresi avem si noi acasa… Asa ca, haideti in Piata de peste Tsukiji… treziti-va super devreme, daca vreti sa vedeti cum este scos tonul la licitatie pentru sume uriase, cu care poti cumpara chiar si cateva proprietati imobiliare. Daca nu ajungeti la timp sa vedeti licitatia, indreptati-va catre Sushidai si gustati ceea ce a fost numit cel mai bun sushi din lume.

Atractiile japoneze care m-au impresionat in calatoria mea

La cumparaturi, in faimosul Ginza!

Sa schimbam perspectiva: sa lasam deoparte pietele de peste Tsukiji – se spune ca sunt cele mai mari piete en-gros de peste si fructe de mare din lume! – si sa ne indreptam spre… Ginza! Este cel mai renumit district din Tokyo, la tot pasul – magazine langa magazine, alaiuri de buticuri, galerii de arta, restaurante, cluburi de noapte si cafenele. Aici, un metru patrat de teren valoreaza peste zece milioane de yeni (adica, aproape 86 000 de euro!), ceea ce il face unul dintre cele mai scumpe imobiliare din Japonia.

Tokyo

Tokyo

Traditii, mistere si intrebari in templul Asakusa

Sa iesim din aglomeratia de musuroi de furnici: adevarata Japonie, traditionala, misterioasa, captivanta o intalnim la Asakusa. Sa ascultam povestea vechiului Tokyo, in templul budist Sensoji, construit acum mai bine de o mie de ani. Intrarea in acest vechi lacas de cult ne poate trezi in minte foarte neasteptate ganduri, ne reculegem, ascultam legende in acordurile unor sunete ciudate… Ce este lumea asta? O iluzie? De unde vine si incotro se indreapta? Japonezii par sa aiba alte raspunsuri…Diferite de ale europenilor.

20190414 145132
20190414 133430

Langa celebra statuie a cainelui Hachiko

Dar ce m-a impresionat cel mai mult in capitala nipona este statuia cainelui Hachiko, care se afla in statia Shibuya, cel mai popular loc de intalnire din aceasta metropola. Hachiko a fost un caine din rasa Akita, care a trait in prima jumatate a secolului XX. In anul 1924, profesorul Hidesaburo Ueno, de la Universitatea din Tokyo, l-a adoptat pe Hachiko. In fiecare zi, Hachiko il insotea pe profesor la Gara Shibuya, unde apoi il astepta pana cand acesta venea de la serviciu.

Dar, intr-o zi, profesorul Ueno nu s-a mai intors in gara. Hachiko l-a asteptat toata noaptea, apoi a continuat sa vina, in fecare zi, sa-si astepte stapanul. A facut drumul acesta vreme de noua ani, pana cand, intr-o seara, a murit si el.
Prezenta acestui caine in piata a atras atentia calatorilor, dar si a angajatilor, care ii aduceau hrana. In 1932, in unul dintre cele mai cunoscute ziare din Tokyo a aparut un reportaj despre Hachiko si povestea vietii lui.

De acum, toti japonezii il cunosteau pe Hachiko, care a devenit, peste noapte, un simbol national. Cu un an inainte de moartea sa, 8 martie 1935, o statuie de bronz a fost ridicata in onoarea sa, in Gara Shibuya. La ceremonia de dezvelire a participat insusi Hachiko. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, statuia a fost distrusa, ea a fost reconstruita in 1948, fiind in prezent una din atractiile orasului.

Hachiko a devenit un simbol national al loialitatii si devotamentului, calitatati care definesc natiunea nipona. In fiecare an, pe 8 Martie, Hachiko este comemorat in piata, langa statuie. Povestea acestui caine a devenit, fireste, subiectul unui film: Hachi: Povestea unui caine, din 2009.

Hachiko
Hachiko 2 1

Calatorind din Japonia inapoi in Romania

Impresionata de aceasta poveste, imi pregateam gandul sa-si ia zborul spre Kyoto si alte zari nipone, cand o voce ma trezeste la realitate: “Stati acasa, romani, stati acasa!…” Mda!… Coronavirusul… Si totusi, vremea calatoriilor ne asteapta…
Japonia poate fi prima destinatie turistica postpandemie!…

Vezi AICI circuitul pregatit de noi pentru luna octombrie.

Andreea Roman | Consultant Vanzari | Cocktail Holidays

Imi place sa calatoresc, sa cunosc lumea si, de aceea, am ales sa lucrez in turism. Sunt pasionata de istorie, geografie si literatura.
2 replies
  1. Cristina Vladoiu
    Cristina Vladoiu says:

    Super interesant articolul. Mai că mi s-a facut pofta de o excursie în Japonia. Am auzit și citit lucruri interesante despre celebrii cireși înfloriți. Sper ca în viitorul nu foarte îndepărtat să îmi pot permite o excursie organizata de agentie în Japonia și să am parte de un cocktail de trăiri.
    Să fim sănătoși pentru a călători împreună!

    Reply
  2. Cristina Vladoiu
    Cristina Vladoiu says:

    Superb articolul. Mai că mi s-a facut pofta de o excursie in Japonia. Sper sa imi pot permit in viitorul nu foarte indepartat o excursie in Japonia si sa am parte de un cocktail de trairi.

    Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − seven =