Educatia si experienta internationala

Acesta este al 2 lea articol din seria noastra de experiente internationale de calatorie. Tara este tot in partea “germana” a Europei, iar experienta de asemenea reala.

Teodora: Experienta mea din Elvetia

Experienta mea internationala a inceput in 2014 dupa absolvirea liceului de matematica – informatica, Cantemir Voda.

La 18 ani este greu sa stii exact ce cariera sa iti alegi. Eu mi-am dorit mult sa dau la drept, chiar ma apucasem de meditatii pentru admitere, insa ai mei nu erau foarte incantati din prisma faptului ca nu mai era nimeni in familia noastra care sa fi urmat aceasta cariera.

Pana intr-o zi, cand a venit la liceul nostru o doamna care ne-a prezentat o facultate din Elvetia. Atat mi-a fost.

Atunci am inceput sa visez la cum ar fi daca as pleca, cum as face, daca ar mei ar putea suporta costurile, daca as rezista printre straini (clar, abia asteptam sa plec :)) ) si alte mii de ganduri care ma faceau sa tresar de fiecare data.

Cum a fost? Cat a durat?

Experienta mea universitara a durat 3 ani si a fost compusa din 8 semestre. Pe langa acestea, am avut 2 practici platite a cate 6 luni, una in Elvetia la hotelul Marriott Zurich si cealalta in EAU, Abu Dhabi la hotelul St Regis. 

Pregatirea mea a fost Hospital Business Management si teoretic ar trebui sa fim in stare sa conducem un hotel la ceva timp dupa absolvire. 

In acest timp a fost practic formarea mea catre viata de adult, catre responsabilitati. Dar pe de alta parte, debea imi incepea viata. Sau asa simteam atunci. Abia asteptam sa plec. Imi amintesc, mi-am luat efectiv toate lucrurile din casa parintilor. Am plecat cu masina ca sa pot face asta si mi-am dat seama mai tarziu ca a fost o mare greseala deoarece nu aveam nevoie de toate acele lucruri.

Prima zi de facultate in uniformele oficiale obligatorii

Prima zi de facultate in uniformele oficiale obligatorii

Alaturi de colegii mei de la Marriott Zurich - in timpul practicii platite de 6 luni

Alaturi de colegii mei de la Marriott Zurich – in timpul practicii platite de 6 luni

Invatamantul strict precum ceasul elvetian

Scriind acum, realizez cate ar fii de povestit. Mi-ar trebui multe articole, probabil scrise pe semestre, deoarece sunt foarte multe de povestit.

Ca sa incadrez totul in cateva idei, as spune ca a fost o alegere foarte buna din foarte multe puncte de vedere. O experienta ca aceasta te schimba, te modeleaza si te invata sa te adaptezi.

Am invatat, mancat si dormit in aceeasi cladire pentru primii doi ani de facultate in orasul Luzern, in partea germana a Elvetiei, cu 50 de nationalitati diferite. Acest lucru a fost un mare avantaj si a fost un criteriu important in alegerea facultatii. Campusul arata asa.

Eram paziti 24/7, aveam uniforme ce trebuiau purtate obligatoriu in timpul cursurilor si al meselor si eram testati impotriva  drogurilor, periodic. 

*Elvetia este o tara non EU in care regulile sunt mai permisive, unele substante fiind legale, insa facultatea mea nu tolera absolut deloc, de aceea eram testati. 

Poti considera stresant sau dificil sa duci o astfel de viata, unii colegi erau exmatriculati, chiar daca nu facusera poate ceva foarte grav, pur si simplu nu se mulau pe aceste reguli. Mie mi-a placut foarte mult, au incercat sa ne invete disciplina.

Partea academica a facultatii

Am avut foarte multe materii, aproape toate diferite de-a lungul semestrelor, mai putin franceza, micro si macroeconomie si service. Service-ul era clasa practica. Aveam clasa practica si teoretica cu acelasi profesor italian, pe care nu am sa-l uit niciodata pentru strictetea si dedicarea lui. Semana enrom cu actorul Danny Devito, ca sa va faceti o idee si avea in Italia propriul restaurant fine- dining.

Aveam diferite evenimente de organizat ca si parte practica a studiilor noaste, parte pe care luam nota. Toate se faceau in cadrul campusului, profesorii erau invitati si alti parteneri de la facultatile din apropiere.

Un semestru avea 11 saptamani, in care aveam 2 “sesiuni”.

Partea practica a facultatii

Dupa 2 semstre de studiu, venise vremea sa plec intr-un internship, in Elvetia sau in orice alta tara din lume doaream eu. Aveam un birou in cadrul universitatii care se ocupa de “carierele” noastre.

Cei care lucrau acolo aveam cunostinte foarte multe despre toate internshipurile de pe piata si cele mai bune hoteluri si departamente care iti puteau oferi joburi mici dar importante pentru viitor.

De asemenea, faptul ca veneam din partea facultatii sa depun aplicatia pentru internship era un mare avantaj deoarece stiau de unde sa ne ia si stiau ca avem educatia pentru asta.

Eu am aplicat la un singur hotel, Marriott Zurich, colegii mei mai mari romani lucrasera acolo si stiam ca este foarte bine si pentru CV-ul meu. M-au chemat la interviu si m-au luat din prima.

Pozitia mea a fost banqueting trainee. Ca sa dezvolt, serveam la toate evenimentele din hotel, dar mai plecam si cu echipa de catering la diferite locatii, tot ca sa servim si sa organizam evenimentele lor.

A fost GENIAL. A fost foarte greu, munceam 16 ore pe zi, uneori nici nu mancam si locuiam singura intr-o camera in Zurich departe de prieteni si familie. Aveam 19 ani. 

Recunosc, uneori si plangeam de oboseala si de dor dar imi reveneam repede deoarece imi placea mult independenta si iubeam colegii de serviciu si felul in care ma descurcam. Iubeam tot ce mi se intampla, ma simteam norocoasa ca am avut sansa sa cunosc si sa vad atatea viata asta. Cand am plecat mi-au facut un album cu poze. Mi-i amintesc cu mare drag si dor! 🙁

In anul 2 de facultate am plecat in Abu Dhabi pentru 6 luni unde am fost from office agent la Hotelul St Regis. A fost si aceea o experienta incredibila, dar nu voi elabora acum.

Amfiteatrul facultatii - Cesar Ritz

Amfiteatrul facultatii – Cesar Ritz

Festivitatea de absolvire

Festivitatea de absolvire

De ce m-am intros in Romania?

Sincer, nu mai stiu cum si cand m-am decis exact ca dupa absolvire voi veni acasa, dar stiu ca niciodata nu mi-am dorit sa raman departe. Aveam doar 21 de ani, nici nu apucasem sa imi iau permisul de conducere, aveam treburi de rezolvat in Romania si voiam doar sa stau langa cei de care mi-a fost dor.

M-am intors pentru familia mea (ca sa fiu eu cu ei, nu ca ar avea ei nvoie de mine :)) ) si pentru a deschide o mica afacere alaturi de ei si/sau prieteni.

Acum, 3 ani mai tarziu, lucrez in a pune acest vis in aplicare, incerc sa ma dezvolt cat mai mult si muncesc pentru a calatori.

Asta ma face pe mine cel mai implinita. Sa cunosc parti diferite din lume si sa experimentez atatea lucruri noi m-au facut sa am alta viziune asupra vietii, asupra lucrurilor neimportante din viata noastra si asupra curajului.

Cea mai grea parte este sa iti lasi toti prietenii cu care 3 ani ai mancat la aceiasi masa, cu care te-ai distrat si cu care ai calatorit in colturi diferite ale lumii. Pastrand relatia prin video online, sperand ca veti revedea curand, sau cel putin participa la evenimentele importante din viata celuilalt.

Dar merita si asta e tot ce conteaza.

Teodora | Junior Marketing Specialist | Cocktail Holidays

Teodora este o tanara si creativa bloggerita la Cocktail Holidays. A calatorit jumatate din lume si a locuit in 4 tari. Este pasioanata de turism, marketing si psihologie.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − seventeen =