Afacere? Ce afacere?

In timp ce oamenii s-au izolat la domiciliu, antreprenorii au vazut cum afacerea li se scurge printre degete si cum raman cu datorii. Este frustrant sa simti ca nu ai nicio putere asupra acestui declin. 

Afacerea fiecaruia 

Nu ma intelegeti gresit. Si eu stau acasa si toata familia mea. Si familia mea are o afacere, si familia mea a simtit intens impactul izolarii tuturor.

Pentru ca izolarea a fost si este in continuare singura noastra solutie pentru a ne proteja si pentru a opri raspandirea virusului, va trebui sa adoptam un altfel de comportament atunci cand suntem cumparatori.

Printr-un “altfel de comportament al cumparatorului” ma refer la:

  • sa reevaluam de unde cumparam (servicii sau produse)
  • sa reconsideram ce cumparam
  • sa apelam la tot ce inseamna servicii si produse 100% Romanesti
  • sa ne platim datoriile

Business solidarity

Business solidarity

Consider ca cel mai important aspect in toata situatia curenta este constientizarea.

Trebuie sa constientizam ca orice actiune pe care o facem are un impact in lume, indiferent ca este mic sau mare. Se numeste efectul fluturelui.

“Apelez la intelegerea dumneavoastra…”

Haideti sa va povestesc ceva real, de acum cateva zile:

Chiriasul unui apartament din Bucuresti, zona buna, 3 camere, cere amanarea platii chiriei pe 2 luni cu mentiunea ca – el isi desfasoara afacerea in apartamentul acela si acum ca totul trebuie sa fie inchis, el nu are de ce sa plateasca chiria.

Bun. Atat a gandit el, pana la acel punct.

Dar oare s-a gandit la faptul ca pentru apartmanetul acela platesti intretinere indiferent ca esti acolo fizic sau nu? Oare s-a gandit ca cel care i-a inchiriat apartamentul are familie si copii si datorii la randul lui si ca poate banii aceia pe care ii primea pe chirie erau foarte importanti? Oare se gandeste ca in tot timpul in care el nu vrea sa plateasca, putea fi altul caruia business-ul ii mergea foarte bine chiar si in vreme de Corona?

Ce vreau sa va spun cu asta?

Faptul ca, schimbarea actiunilor noastre care pana mai acum erau normale, duc la dezastre si dezechilibre la un nivel foarte mare. Din om in om care refuza sa isi plateasca serviciile sau datoriile, sufera altii care la randul lor vor face pe altii sa “sufere”.

Este foarte simplu si foarte logic.

Inteleg panica, inteleg disperarea oamenilor si inteleg frica. Dar nu pot intelege rautatea, indiferenta si lipsa de consideratie fata de restul populatiei. Nu vreau sa cred ca acestea sunt specifice romanilor. Nu vreau sa cred ca japonezii sunt atat de civilizati incat cumpara doar un iaurt astfel incat se asigura ca le ajunge tuturor..nu vreau sa cred ca noi nu putem.

In acest caz, cel mai bine este sa incercam sa ajungem la o intelegere comuna cu cel care ne inchiriaza spatiul, astfel incat suma pe care o platim sa fie mai mica, dar nu inexistenta.

Cum putem ajuta diferite industrii

Tursimul

Turismul este strans legat de libertate si de iubire. 

In comunism nu aveam voie sa calatorim. Neavand voie sa calatorim, nu puteam cunoaste, nu puteam schimba, nu puteam trai, nu puteam simti…altceva decat tara noastra.

Dar acum putem. Putem merge oriunde ne dorim si putem face orice ne dorim. Nu in secunda aceasta, dar dupa ce va trece starea de urgenta, evident.

Pentru a ajuta touroperatorii romani, este important sa nu anulam calatoriile pe care le avem stabilite, ci sa le reprogramam.

Cand vom putea calatorii, este important sa cumparam serviciile de la agentiile romanesti, nu online, de pe motoare de cautare internationale.

Daca am fost multumiti de serviciile unei agentii de turism, putem da un review astfel incat sa vada si alti oameni.

Puteti fi tentati sa credeti ca este mai scump dintr-o agengtie decat de pe net. Nimic mai gresit, vom dezbate acest mit intr-un articol urmator. 

Distractia

*restaurante, terase, cluburi, baruri 

Intr-adevar, daca tot stam acasa este bine sa reducem costurile. Cum facem asta? Incercand sa gatim noi si sa ne facem singuri poftele. Nimic gresit.

Dar mi-e frica de faptul ca atunci cand voi vrea sa ies la terasa mea preferata, va fi inchisa. Pentru ca nu si-a mai putut plati furnizorii si angajatii si poate nici chiria.

Ce pot face?

Pot constientiza faptul ca uneori poate fi mai scump sa imi gatesc eu mancarea preferata decat sa o comand.

Pot constientiza faptul ca alegand sa fiu in continuare clienta restaurantelor mele preferate, nu ajut doar afacerea in sine, ci ajut toti oamenii care sunt implicati in producerea ei si care nu au nicio vina: bucatarii, curierii, soferii s.a.m.d.

Pot recomanda si prietenilor mei un local care mi-a placut.

Pot sa ma bucur in continuare de micile placeri indiferent ca sunt acasa.

Every action counts

Every action counts

Afacerile mici

Da, e frumos sa primesti flori, nu? De ce nu le-ai primi sau darui chiar si in aceasta perioada?

De ce nu ai comanda un buchet de flori online, de la o florarie romaneasca, si i-ai face o surpriza mamei tale care este in varsta si nu poate iesi din casa?

De ce nu ai merge sa dai 30 lei sa iti speli masina chiar daca sta in parcare?

De ce nu ai continua sa faci cursul inceput online, in loc sa te retragi si sa iti ceri banii inapoi?

Cateodata subestimam lucrurile mici si importanta lor. Subestimam oamenii si joburile “neimportante”. Subestimam arta si “nu avem nevoie” de “frumos”.

Haideti sa continuam sa facem ce faceam!

Heideti sa cumparam painea de la brutaria de la coltul blocului in loc sa o facem noi!

Haideti sa platim in continuare abonamentele online la divertisment! Ce ne-am fi facut in aceasta perioada fara arta? Ce ne-am fi facut fara sa avem ce citi, ce privi, de ce rade, de ce simti..?

Haideti sa realizam ca uneori, o actiune mica, o suma foarte mica, pot insemna enorm. Si nu doar pentru un singur om, ci pentru o intreaga populatie.

Thank you!

Thank you!

Incheierea

In incheiere, as vrea in primul rand sa multumesc.

Multumesc tuturor celor care si-au platit furnizorii la timp. Multumesc tuturor celor care aleg sa cheltuie in continuare din putinul lor. Multumesc tuturor antreprenorilor care au facut tot ce le-a stat in putinta sa nu-si dea afara angajatii.

In al doilea rand, as vrea sa indemn la bunatate, la un simt civic mai dezvoltat si la o viata mai calitativa din toate punctele de vedere.

Nu va lasati speriati si invinsi. Nu renuntati la o gandire sanatoasa si la relaxare. Nu renuntati la placerile voastre si incetati sa va ganditi doar la voi si la familia voastra.

Observam acum ca singuri nu putem.

Sa va fie bine!

Teodora | Junior Marketing Specialist | Cocktail Holidays

Teodora este o tanara si creativa bloggerita la Cocktail Holidays. A calatorit jumatate din lume si a locuit in 4 tari. Este pasioanata de turism, marketing si psihologie.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 17 =